uitgebreid

Aanmelden op VVA

wachtwoord vergeten?

Ervaring

Hij kan niet tegen zijn verlies... tips?

Aangemaakt door: hope

Op: 04/11/2012 20:35 (laatst aangepast op 06/11/2012 11:07)

Onze zoon (7j, goed begaafd, ass) kan echt slecht tegen zijn verlies. Dat is op zich niet erg, maar hij blijft er echt 'in hangen' en kan het niet onder controle krijgen (hij ontploft en het escaleert heel snel).

Bijvoorbeeld, wanneer blijkt dat hij aan het verliezen is: hij begint het spel af te breken (vb gezelschapsspel van tafel vegen) of loopt boos weg (waarna blijkt dat het spel intussen afgelopen is met de overige spelers, en hij dan nog bozer wordt) of hij wordt boos op ons (omdat wij zogezegd iets oneerlijk deden),... Vaak maakt zijn eigen reaktie het allemaal nog erger, want door het spel om zeep te helpen, is hij nadien extra boos omdat hij het spel nog verder wil uitspelen (maar intussen is het spel al uitgespeeld door de andere spelers of heeft niemand nog zin).

Wij slagen er meestal niet in de kalmte snel te herstellen.

En met andere kinderen erbij is het niet altijd evident om het spel stil te leggen of tijd te maken om de situatie te ontleden....

Herkenbaar? Tips?

Thema: gezin | vrije tijdspeelgoed > vakantie

Reacties

Elke keer op voorhand laten weten dat het een spel is en dat het kan zijn dat hij kan verliezen en dat anders het spel wordt opgeruimd, helpt hier wel een beetje. Elke keer opnieuw, tot het bijna zijn strot uitkomt. Ze zijn in school met de therapie ook mee bezig geweest, leren omgaan met verlies

Reactie geplaatst door zinzia op 06/11/2012 - 11:16:59

heel herkenbaar!!

Het is ook niet altijd gemakkelijk als het spel plots anders verloopt dan hoe het in gedachten is 'gepland'.

Geen te moeilijke spelletjes spelen, win-win spelletjes, spelletjes waarin iedereen samen moet werken (kan eigenlijk ook voor wrevel zorgen),vaak oefenen, op voorhand met iedereen duidelijke afspraken maken rond de regels van het spel maar ook de regels bij discussie of wanneer er iemand boos wordt.  

tijdens het heetst van de strijd kun je toch niet tot een oplossing komen. Op een rustiger moment is het soms beter om dit aan te kaarten. Wat liep er fout? Wat liep er goed? Hoe zag je zoon het? Hoe zag jij het? Hoe kunnen we het leuker maken? Hem begeleiden (samen in 1 groepje).

Het is niet gemakkelijk. We kennen dat hier ook ;)

Reactie geplaatst door Mie op 06/11/2012 - 22:06:11

herkenbaar... bij ons heeft het geholpen om te zeggen:

'Wie blij is voor de winnaar is zelf ook een winnaar' en doen we een applausje voor alle winnaars :-)

Reactie geplaatst door Ingeborg Zajac op 07/11/2012 - 14:34:01

Ook bij ons is het heel herkenbaar.

Gezelschapspelletjes vinden ze hier heel leuk, maar het eindigt steevast met gehuil. Daarom dat ik hier de spelletjes zoveel mogelijk probeer af te blokken. Het enige spel dat hier wel zeer goed lukt is Boomgaard. Hier spelen ze allemaal samen tegen de raaf. Ofwel winnen zij ofwel de raaf.

Wat ik ook steeds vertel voordat we beginnen is dat we een spel spelen omdat het leuk is en niet omdat we willen winnen. Na 100 keer herhalen lijkt het wat werken.

Hebben jullie Gon? Onze Gon begeleidster heeft rond leren verliezen een heel jaar gewerkt.

Reactie geplaatst door karooke op 08/11/2012 - 20:49:19

In het klasje van mijn zoontje sluiten ze elke dag af met een gezelschapsspel.  (soc Vaardigheden, winnen- verliezen, beurt afwachten, afspraken maken, leren,...) onder begeleiding van de juf 

Het gaat stap voor stap.

Vorig jaar bij de gon, de gonbegeleider heeft met hem ook spelletjes gespeeld, heeft ook spelletjes georganiseerd met andere kinderen erbij (kleine besloten groepjes). 

Reactie geplaatst door Mie op 09/11/2012 - 07:15:23

Wij leggen bij hem ook de visuele regels. bV bij junglespeed (die we heeeeeeeeel vereenvoudigd spelen) leggen we een aantal kaarten bij hem zodat hij ziet welke voor wat dienen en wat hij moet doen. Het spelverloop gaat soms veel te snel en dat zorgt voor heel veel frustratie bij hem en dan ook bij de rest ;)

Reactie geplaatst door Mie op 09/11/2012 - 07:17:13

Wij hebben hier tijdens de therapie ook veel rond gewerkt. Eén van de dingen die we deden: We speelden een spelletje, ik moest verliezen en laten zien dat ik dit echt niet leuk vond. Daarna moest ik gewoon verder spelen. Daarna verloor de therapeute, en zij deed hetzelfde. Zo leerde Stijn dat iedereen verliest, dat niemand dat leuk vindt, maar dat je daarna gewoon weer verder kan.

Hij vindt spelletjes nu echt heel leuk, en verliezen lukt ook al beter. Als we merken dat hij het er weer moeilijk mee heeft, reageren we altijd héél cordaat: Hij moet stoppen met discussiëren of het spel gaat weg. Dit werkt ook vaak.

Hopelijk heb je hier iets aan.

Reactie geplaatst door mieke op 09/11/2012 - 22:43:02

We kunnen ons ook helemaal erin vinden in wat je vertelt. Onze oudste heeft ASS en we denken,het jongere broertje ook. Dan  samen een spelltje spelen is bijna ondenkbaar, beide kunnen niet verliezen. Wat we ook proberen, als we het proberen uit te leggen vliegt alles de huiskamer rond of wordt vernield. Daarna nog hevigere reactie's van allebei.

Kent er iemand leuke spelletjes, we zijn hier nieuw

Reactie geplaatst door papa2007/2009 op 14/11/2012 - 19:29:51

Bij ons ook heel herkenbaar.   Soms lukt het om beloning te geven als hij verliest en niet boos wordt.   Dit wordt dan ook goed op het voorhand gezegd tegen hem.    Wij werken met puntjes.  En eens ze 10 punten hebben, krijgen ze een cent.   Zo kunnen ze zelf voor iets sparen en dat werkt wel redelijk goed.

Reactie geplaatst door Sassa op 22/11/2012 - 18:59:27

Mijn broer kan ook totaal niet tegen zijn verlies dus na ieder gezelschapsspelletje spelen we meestal een potje armworstellen, waar hij veel beter in is. Zo wint hij ook een keer :)

Reactie geplaatst door charleneku op 29/11/2012 - 16:33:20

Hallo,

Onze zoon van negen met ASS, kon ook heel lang niet tegen zijn verlies.  Hij speelde dolgraag gezelschapspelletjes maar als hij niet kon winnen werd hij boos!  Vloog het spel door huis!  Vandaar waren we altijd al bang als we aan een spelletje begonnen. We zeiden altijd: MEESPELEN EN PLEZIER BELEVEN IS BELANGRIJKER DAN WINNEN!  Heel vaak gezegd!  Duizende keren, jaren na mekaar!  En nu zegt hij dat zelf.  Ook als hij zelf vals begon te doen of als we zagen dat het niet meer ging lukken zeiden we: dan gaat het spelletje weg en gaat mama iets anders doen!  En je weet, meedoen is belangrijker dan winnen hé!  En zo jaren volgehouden. Nu gaat het veel beter!  Het kan nog wel eens zijn dat het neit lukt, maar meestal nu wel!

Blijven volhouden!  En je ziet je staat er niet alleen voor!

Reactie geplaatst door Dickie Dick op 11/12/2012 - 22:15:12
autisme telefoon

Vlaamse Vereniging Autisme

Welkom op de ontmoetingsplek voor mensen met autisme en hun ouders, familie en sociaal netwerk

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Kalender

Januari 2017
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Steun ons!

Steek de handen uit de mouwen als VVA-vrijwilliger of word lid!

Je kan ons ook financieel steunen.