uitgebreid

Aanmelden op VVA

wachtwoord vergeten?

2 april 2017 Wereld Autisme Dag

Wat is Wereld Autisme Dag?

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besliste op 18 december 2007 om 2 april uit te roepen tot Wereld Autisme Dag. Jaarlijks vinden op die dag wereldwijd allerlei evenementen en initiatieven plaats die de samenleving verder wil sensibiliseren rond autisme, zodat mensen met autisme en hun directe omgeving op meer begrip kunnen rekenen.

VVA zette vanaf het begin maar wat graag haar schouders onder dit initiatief en spande zich mee in om van Wereld Autisme Dag ook in België een gevestigde waarde te maken. Omdat de erkenning van autisme absoluut noodzakelijk is om mensen met autisme en hun omgeving een kwaliteitsvol leven te laten ervaren.

Concreet zet VVA zich in om een autismevriendelijke samenleving te creëren, door de focus te plaatsen op de kwaliteiten van mensen met autisme. Een genuanceerde beeldvorming over autisme creëert immers een autismevriendelijke omgeving.

In 2017 willen we mensen met elkaar verbinden. We doen dit met een laagdrempelig en actief evenement, Blue Run 4autism. Een uniek wandel- en loopevent volledig gedragen door mensen met autisme en persoonlijk betrokkenen. We nodigen iedereen uit om van de Blue Run 4autism een echt festijn van verbondenheid te maken. Verbonden door dezelfde activiteit, samen actief wandelen of lopen; verbonden door ons te omringen met familie en vrienden; verbonden door samen voor 1 doel, autisme, te wandelen of te lopen. We organiseren de tweede editie op zaterdag 1 april in de Blaarmeersen te Gent. Meer informatie en sfeerbeelden van vorig jaar vind je op bluerun.be

Verder brengen we onze campagne Authentisme en Wereld Autisme Dag onder de aandacht in Vlaamse bibliotheken.
Met onze campagne brengen we naast de authenticiteit ook de diversiteit van autisme in beeld. 

Autismevriendelijkheid, participatie en betrokkenheid van personen met autisme in onze samenleving liggen ons nauw aan het hart. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is een heldere communicatie.
Iedereen kan meehelpen zodat mensen met autisme zichzelf kunnen zijn in onze samenleving!
Vertrekkend van deze inclusiegedachte, is een autismevriendelijke communicatiestijl een echte meerwaarde voor iedereen. VVA verspreidde in de periode rond Wereld Autisme Dag verscheidene tips voor een autismevriendelijke communicatie naar een aantal belangrijke maatschappelijke schakels voor een inclusieve samenleving, zoals ons eigen netwerk, de Vlaamse bibliotheken en diversiteitsambtenaren. Steeds met de vraag om deze tips ook naar anderen te verspreiden. Doorheen het jaar enthousiasmeren we natuurlijk iedereen en allerlei instanties om hun communicatie autismevriendelijk te maken. Jij ook?
Je vindt de tips terug op onze communicatietoolkit pagina.

INITIATIEVEN IN DE KIJKER!

DONDERDAG 23 MAART

VVA binnenstebuitenactiviteit 'Autisme en puberteit' • Oostende • 20u-22u30

De puberteit is ook voor jongeren met autisme en hun ouders een woelige periode. Op een aantal terreinen wordt een grotere zelfstandigheid verwacht dan tijdens de kindertijd: zelfredzaamheid, meewerken in het huishouden, huiswerk organiseren, eigen keuzes maken...
Twee mama's van puberzonen met autisme vertellen over hun eigen gezinservaringen. 

VVA binnenstebuitenactiviteit 'Moeders en vaders, elk een eigen stijl' • Retie • 20u-22u30

Een kind met autisme beïnvloedt de partnerrelatie. Verschillen in aanpak binnen het ouderpaar kan spanningen veroorzaken. Hoe kunnen we hiermee omgaan?
Ann en Tim zijn de ouders van een 12-jarige zoon met autisme. Na de getuigenis is er tijd en ruimte voor vragen en ervaringsuitwisseling.

VVA binnenstebuitenactiviteit 'Wat is autisme?' • Aarschot • 20u-22u30

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van autisme op iemands ontwikkeling? Welke invloed autisme kan hebben op ouders en op anderen? Hoe kunnen mensen met autisme ondersteund worden? Er is ruim tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

MAANDAG 27 MAART

VVA binnenstebuitenactiviteit 'Omgaan met kritiek op je kind' • Eernegem • 20u-22u30

Hoe ga je als ouder om met feedback uit je omgeving over je kind met autisme? Saskia en Tom, ouders van 4 jongens met autisme, getuigen hoe zij omgaan met feedback van hun naaste kennissen, familie- en vriendenkring en ruimere omgeving. Na de inleidende getuigenis is ruim tijd voorzien voor vragen en uitwisseling van ervaringen en ideeën.

DINSDAG 28 MAART

VVA binnenstebuitenactiviteit 'Inleefmoment Bis' • Leuven • 20u-22u30

Mensen zonder autisme kunnen lezen en leren over autisme, maar hoe het voelt om autisme te hebben is nog een andere zaak. Tijdens deze bijeenkomst maken we gebruik van enkele inleefmethodieken om zo dicht mogelijk bij het 'autistisch voelen' te komen. In inleefmoment bis komen andere inleefmethodieken aan bod dan in het gekende inleefmoment.

WOENSDAG 29 MAART

VVA binnenstebuitenactiviteit 'Partners in autisme' • Hasselt • 20u-22u30

Gespreksavonden over het samenleven van partners met en zonder autisme. Het uitwisselen van vragen, ervaringen en ideeën staan hierbij centraal. Deze avonden staan los van elkaar, je kan dus naar één of meerdere avonden komen.

Autismeweek • Het Raster • Antwerpen

Het Raster organiseert van 29 maart tot en met 5 april tal van activiteiten. In die week vinden zowel ontspannende als informatieve activiteiten plaats in de Autitheek van Het Raster. Toegang is gratis. Inschrijven is niet verplicht. Iedereen is welkom! 

DONDERDAG 30 MAART

VVA binnenstebuitenactiviteit 'Autisme en werk' • Roeselare • 20u-22u30

Volwassenen met autisme kunnen ondersteund worden in hun zoektocht naar werk en het behouden van hun job. Waar kan die begeleiding aangevraagd worden, hoe wordt naar een gepaste job gezocht en wat houdt de ondersteuning precies in? Na de inleiding is tijd voorzien voor vragen en uitwisseling van ervaringen en ideeën. Katrien De Baets werkt als arbeidsbegeleider bij Jobcentrum vzw in Brugge.

VVA binnenstebuitenactiviteit 'Autisme en erfelijkheid' • Lier • 20u-22u30

Is autisme (altijd) erfelijk en hoe wordt het overgedragen? Is een onderzoek een must en hoe verloopt dat? Prof. Dr. Hilde Peeters is adjunct-kliniekhoofd in Centrum menselijke erfelijkheid te Leuven.

Vernissage 'Talenten van autisme in de kijker' • Melle • 19u-22u

Tanderuis vzw kiest er dit jaar opnieuw voor om de TALENTEN van personen met autisme extra in de kijker te zetten en ruimer bekend te maken bij onze buren, sponsors, bevriende organisaties, doorverwijzers, kennissen en vrienden.

ZATERDAG 1 APRIL

Blue Run 4 autism • Gent • 14u-17u

Dit jaar organiseert VVA voor de tweede keer de Blue Run 4autism, een uniek WANDEL en LOOP evenement voor autisme! Iedereen met een ❤ voor autisme kan deelnemen en wandelt en/of loopt zoveel rondjes naar eigen kunnen in de Blaarmeersen.

ZONDAG 2 APRIL

Walking Brunch en familie-event • Autisme Limburg vzw • 11u-16u

Autisme Limburg vzw en een aantal partners willen op deze dag autisme in de kijker plaatsen, mensen sensibiliseren en informeren, maar vooral animatie voor het hele gezin bieden met een Walking Brunch en een familie-event met optredens van verschillende bands. Het volledig programma vind je op hun website

VRIJDAG 28 APRIL

Rock Sterre • SBSO Rumbeke - Campus Ter Sterre • 12u30-21u30

In kader van Wereld Autisme Dag op 2 april heeft SBSO Rumbeke - Campus Ter Sterre besloten om dit jaar hun steentje bij te dragen op een unieke manier. Samen met de leerlingen en leerkrachten organiseren ze een autismevriendelijk festival gestoeld op de basisprincipes van hun autismewerking. Meer info op hun facebookpagina 
of website

Benieuwd wat er andere jaren op en rond Wereld Autisme Dag gebeurde? Klik hier.

Wil je de sensibiliseringscampagnes uit het verleden bekijken, klik hier.

SaveSave

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSaveSaveSave

autisme telefoon

Vlaamse Vereniging Autisme

Welkom op de ontmoetingsplek voor mensen met autisme en hun ouders, familie en sociaal netwerk

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Kalender

November 2017
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Steun ons!

Steek de handen uit de mouwen als VVA-vrijwilliger of word lid!

Je kan ons ook financieel steunen.