uitgebreid

Aanmelden op VVA

wachtwoord vergeten?

2 april 2016 Wereld Autisme Dag

Wat is Wereld Autisme Dag?

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besliste op 18 december 2007 om 2 april uit te roepen tot Wereld Autisme Dag. Jaarlijks vinden op die dag wereldwijd allerlei evenementen en initiatieven plaats die de samenleving verder wil sensibiliseren rond autisme, zodat mensen met autisme en hun directe omgeving op meer begrip kunnen rekenen.

VVA zette vanaf het begin maar wat graag haar schouders onder dit initiatief en spande zich mee in om van Wereld Autisme Dag ook in België een gevestigde waarde te maken. Omdat de erkenning van autisme absoluut noodzakelijk is om mensen met autisme en hun omgeving een kwaliteitsvol leven te laten ervaren.

Concreet zet VVA zich in om een autismevriendelijke samenleving te creëren, door de focus te plaatsen op de kwaliteiten van mensen met autisme. In 2016 leggen we nog steeds het accent van onze mediacampagne en Wereld Autisme Dag op Authentisme. Een concept waarmee we duidelijk willen maken dat mensen met autisme authentiek zijn (Authentiek + Autisme = Authentisme). Bovendien een oproep aan iedereen om wat meer authentiek te zijn! Met onze campagne Authentisme willen we naast de authenticiteit ook de diversiteit van autisme in beeld brengen. Een genuanceerde beeldvorming over autisme creëert immers een autismevriendelijke omgeving.

Hoe kunnen we dit beter dan door mensen in contact te brengen met mensen met autisme. Daarom organiseren we op donderdag 24 maart 2016 in de verschillende Vlaamse provincies (Antwerpen, Gent, Hasselt, Leuven en Roeselare) ontmoetingen tussen mensen met en zonder autisme:

Authentisme? Wasda?
Meet, greet... & talk

Mensen met autisme aan het woord

Deelnemers ontmoeten volwassenen met autisme, ze horen hun verhaal en kunnen in gesprek gaan. Dit kunnen alleen maar interessante en boeiende ontmoetingen zijn! Praktische informatie over de events vind je op bovenstaande links.  

INITIATIEVEN IN DE KIJKER!

MAANDAG 21 MAART TOT EN MET 25 MAART 2016

VVA TV-spot

Productiehuis TV-spot: Lionheart Production • Producent: Wouter Sap • Regisseur: Sien Versteye • Creatie: David Boon en Steven Goedhart

Lees alles over onze authentismecampagne op Authentisme.be

VVA radiospot

Onze radiospot zal op vele radiokanalen te horen zijn! Van 21 maart tot en met 25 maart wordt de spot 15 keer op alle radiozenders van vrt (stubru, radio 1, radio 2, Klara, MNM), Q-Music en Joe FM uitgezonden. Van 21 maart tot en met 3 april 2016 zendt ook Urgent.fm 105.3 en Nostalgie Vlaanderen onze Authentisme-spot 5 keer per dag uit.  

DINSDAG 22 MAART

VVA binnenstebuitenactiviteit 'Inleefmoment' • Eernegem • 20u-22u30

Mensen zonder autisme kunnen lezen en leren over autisme, maar hoe het voelt om autisme te hebben is nog een andere zaak. Tijdens deze inleef zal een duo door middel van enkele inleefmethodieken trachten jullie zo dicht mogelijk bij het 'autistisch voelen' te brengen. Tijdens en na deze inleef is er ruimte voor ervaringsuitwisseling.

VVA binnenstebuitenactiviteit 'Veerkracht' • Antwerpen • 20u-22u30

Het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag is belangrijk om veranderingen en hindernissen aan te kunnen. Veerle is een volwassen vrouw met autisme. Na haar getuigenis is er tijd voor vragen en ervaringsuitwisseling.

VVA binnenstebuitenactiviteit 'Relaties op volwassen leeftijd en intimiteit' • Kortrijk • 19u-21u30

Hoe ervaren mensen met en zonder autisme intimiteit in een partnerrelatie? Hoe maak je het thema bespreekbaar in je partnerrelatie en hoe kom je elkaar tegemoet? Na de uiteenzetting is ruim tijd voorzien voor vragen en uitwisseling van ervaringen en ideeën.

VVA binnenstebuitenactiviteit 'Partners in autisme' • Gent • 19u30-22u

Gespreksavonden over het samenleven van partners met en zonder autisme. Het uitwisselen van vragen, ervaringen en ideeën staan hierbij centraal. Deze avonden staan los van elkaar, je kan dus naar één of meerdere avonden komen.

WOENSDAG 23 MAART

VVA binnenstebuitenactiviteit 'Autisme en communicatie' • Ieper • 20u-22u30

Hoe communiceer je best met iemand die autisme heeft? Hoe maak je iets duidelijk aan een kind of volwassene die daar juist heel wat moeilijkheden mee ondervindt?
Tijdens de uiteenzetting wordt het inzicht in autistisch denken vertaald naar een aangepaste concrete, visuele communicatiestijl. Naast een theoretische inleiding, komen heel veel voorbeelden van aangepaste communicatie(-middelen) aan bod, zoals dagschema's, taakorganisaties, activiteitenschema's…

DONDERDAG 24 MAART

Authentisme? Was da?
Meet, greet and talk
Mensen met autisme aan het woord

Deelnemers ontmoeten volwassenen met autisme, ze horen hun verhaal en kunnen in gesprek gaan. Dit kunnen alleen maar interessante en boeiende ontmoetingen zijn!
Dit event gaat door te Antwerpen, Gent, Hasselt, Leuven en Roeselare • 18u-22u

Vernissage 'Talenten van autisme in de kijker' • Melle • 19u-22u

Tanderuis vzw kiest er dit jaar opnieuw voor om de TALENTEN van personen met autisme extra in de kijker te zetten en ruimer bekend te maken bij onze buren, sponsors, bevriende organisaties, doorverwijzers, kennissen en vrienden.

DINSDAG 29 MAART

Autismeweek • Het Raster • Antwerpen

Het Raster organiseert van 29 maart tot 2 april tal van activiteiten naar aanloop van Wereld Autisme Dag. In die week vinden zowel ontspannende als informatieve activiteiten plaats in de Autitheek van Het Raster. Toegang is gratis. Iedereen is welkom!  

VRIJDAG 1 APRIL

Benefietconcert Broers Sercu • De Spil • Roeselare

Vrijdag 1 april geven de broers Sercu een benefietconcert ten voordele van Victor vzw in Cultureelcentrum De Spil te Roeselare. Vijf broers die hun muzikale krachten bundelen en samen de pannen van het dak spelen! 

ZATERDAG 2 APRIL

Blue Run 4 autism • Gent • 14u-17u

Dit jaar organiseert VVA voor het eerst de Blue Run 4autism, een uniek WANDEL en LOOP evenement voor autisme! Iedereen met een ❤ voor autisme kan deelnemen en wandelt en/of loopt zoveel rondjes naar eigen kunnen in de Blaarmeersen.

Infohuis Autisme • Gent • 14u-17u30

Tijdens de Bruggendag opent VVA ook de deuren! Om ouders, familieleden en mensen met autisme op allerlei manieren de kans te geven in contact te komen met bondgenoten, organiseren we een extra Infohuis Autisme.

Bruggendag • Gent • 13u30-18u30

Autisme Centraal organiseert op Wereld Autisme Dag een volksfeest in het Groot Begijnhof waar autismevriendelijkheid centraal staat. 

Benieuwd wat er andere jaren op en rond Wereld Autisme Dag gebeurde? Klik hier.

Wil je de sensibiliseringscampagnes uit het verleden bekijken, klik hier.

autisme telefoon

Vlaamse Vereniging Autisme

Welkom op de ontmoetingsplek voor mensen met autisme en hun ouders, familie en sociaal netwerk

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Kalender

Maart 2017
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Steun ons!

Steek de handen uit de mouwen als VVA-vrijwilliger of word lid!

Je kan ons ook financieel steunen.