Warning: ob_start(): function '' not found or invalid function name in /home/symfony/symfony/lib/config/sfApplicationConfiguration.class.php on line 155

Notice: ob_start(): failed to create buffer in /home/symfony/symfony/lib/config/sfApplicationConfiguration.class.php on line 155
VVA | Vlaamse Vereniging Autisme
uitgebreid

Aanmelden op VVA

wachtwoord vergeten?

Nieuws

De Stiltekamer, een unieke oase van rust in Gent

Aangemaakt door: Ruth Raymaekers

Op: 07/06/2017 00:46

De oude stadsbibliotheek in Gent wordt creatieve ruimte & ontmoetingsplek NEST tot eind 2017.
NEST ("A new established state of temporality") wordt omschreven als een stad binnen de stad. Er zullen events, tentoonstellingen en workshops gepland worden, maar je zal er ook kunnen shoppen, eten of tot rust komen. NEST opende op 2 juni de deuren.

Meer dan 30 initiatieven, waaronder VVA, geven NEST mee vorm. VVA heeft zich vanaf het begin geëngageerd om NEST autismevriendelijk te maken. Ons engagement biedt de opportuniteit om de kwaliteiten van mensen met autisme een plek te geven in NEST, zowel door zelf activiteiten te organiseren als anderen te enthousiasmeren ruimte te geven aan autisme in hun activiteiten. We doorbreken vele vooroordelen en benadrukken de kwaliteiten en talenten van mensen met autisme. 

Het pronkstuk van ons engagement is de realisatie van de Stiltekamer in dit broeierig nest. Een plek waar je in alle rust kan dagdromen, lezen, studeren, werken, mediteren... Een plek waar je even uit de dagelijkse stroom van activiteiten kan stappen en ruimte krijgt om stil te worden. Binnen het ‘gezoem’ van nest biedt de Stiltekamer ruimte voor individuele beleving van stilte en rust.
Voor de inrichting, ontwerp en vormgeving van de Stiltekamer werd inspiratie geput uit de ervaring en expertise van mensen met autisme en persoonlijk betrokkenen. Zij beleven de wereld als chaotisch en ervaren een grote noodzaak om stilte en rust op te zoeken en te creëren. Ze zijn hierin expert... Hun ideeën en oplossingen zijn zeer waardevol voor iedereen.
Tijdens het inrichtingsproces maakten we kennis met een aantal externe partners, waaronder Eland, Marianne Karssing, Sabine Oosterlynck, allen op één of andere manier betrokken bij stilte en rust. Ze werden ondergedompeld in de ervaring van mensen met autisme door hun verhalen, ontmoetingen enz. Mede dankzij hun expertise werd de Stiltekamer een oase van rust.

In het najaar 2017 organiseert VVA binnen NEST een uitgebreid programma met reeds vertrouwde activiteiten en met een nieuw aanbod. VVA ziet NEST als een opportuniteit om heel lokaal een groot publiek te sensibiliseren en informeren over autisme. We willen zoveel mogelijk mensen onderdompelen in de ervaring van mensen met autisme door het organiseren van inleefmomenten en ontmoetingen in onze bekende authentalk-formule.
We lanceren ook 4 nieuwe workshopreeksen PAS met PASSIE, met een verschillend thema: djembé, fotografie, patchwork en wijn proeven. Hierin plaatsen we het talent en de passie van diverse mensen met autisme in de kijker. We nodigen iedereen uit om mensen met autisme via hun passie te ontmoeten.
NEST biedt ons een mooie context, een stad in een stad om te werken aan autismevriendelijkheid. Na dit project zal VVA, Stad Gent en de bezoekers van NEST een ervaring rijker zijn in het ruimte geven aan autisme!

Blijf op de hoogte van onze activiteiten in NEST via onze facebook en nest.gent/kalender.

Meer informatie over NEST en de Stiltekamer vind je op:
www.nest.gentfacebook.com/nestgent
 

Gerelateerde Bestanden

FlyerStiltekamerweb.pdf (07/06/2017, 767KB)

autisme telefoon

Vlaamse Vereniging Autisme

Welkom op de ontmoetingsplek voor mensen met autisme en hun ouders, familie en sociaal netwerk

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Kalender

December 2017
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Steun ons!

Steek de handen uit de mouwen als VVA-vrijwilliger of word lid!

Je kan ons ook financieel steunen.

Debug toolbar